2010. június 24., csütörtök

Windows 7 telepítés: 'Cannot boot from CD – Code 5' hibaüzenet - A probléma és a megoldás.

Mivel a híradások arról szóltak, hogy a Windows 7 régebbi konfigurációkon is elviselhetően teljesít, ezért többen nekivágtak a régebbi gépeikkel is a váltásnak.
Az első kellemetlen meglepetés, amibe ezek a szépreményű felhasználók belefutottak, a következő hibaüzenet volt: “Cannot boot from CD – Code 5”
A Microsoft egy új fajta (kétszer akkora méretű) bootszektort használ a Windows 7 DVD-ken, ami régebbi (3+ éves) BIOS-okkal nem mindig kompatibilis.
Legjobban érintettek az “AsRock”, illetve “MSI” alaplapok, de előfordul természetesen a többi gyártó régebbi termékeivel is.

Az interneten a legkülönfélébb megoldások léteznek, az újraírható DVD-RW-re való image kiírás helyett DVD-R-re írást javaslótól, egészen a Windows Vista boot image Vista telepítőről való leszedéséig, majd abba a Windows 7 telepítő integrálásáig.
Ez utóbbival a viszonylagos bonyolultságán túl az is gond, hogy szinte lehetetlen beszerezni teljes értékű, freeware ISO szerkesztő programot.
Aki mégis neki szeretne vágni az itt megtalálja a leírást egy ingyenes programmal, angolul.

Van egy sokkal egyszerűbb megoldás is.Nem kell más csak egy ISO letöltése, kiírása CD-re, és kész.

Nézzük mi is ez:

1. Töltsük le az Ultimate Boot CD-t. (Hogy mi is ez a boot CD, arról itt is olvashatsz.)

2. Írjuk ki CD-re az ISO fájlt (ha nem tudod hogyan, akkor itt a leírás).

3. Tegyük be az elkészült CD-t a CD/DVD meghajtóba, indítsuk el a gépet. Ne felejtsük el beállítani a gépünk BIOS-ában, hogy az optikai meghajtóról boot-oljon.

4. Az Ultimate Boot CD-n válasszuk a Filesystem Tools->Boot Managers->Smart BootManager programot (ha ott nem találod, akkor: HDD->Smart BootManager).

5. Ha a Smart BootManager betöltődött, vegyük ki a CD/DVD meghajtóból az Ultimate Boot CD-t, majd tegyük a helyére a Windows 7 telepítő DVD-t.

6. Válasszuk ki CD0 – CD-ROM sort és nyomjunk egy ENTER-t.


Ezután minden probléma nélkül kellene, tudjon boot-olni a gépünk a Windows 7 DVD-ről.

A fenti leírást itt találtam.
Működőképessége a linkelt leírás alatt található hozzászólásokból egyértelműen látszik.

Ez  megoldás ott célszerű, ahol csak egy-két gép érintett.
Ha nagyobb számban vannak régi gépek, amire telepíteni kell Windows 7-et, ott a fentebb említett angol nyelvű megoldásnak egy magyar nyelvű fordítását érdemes használni, elkészítve egy állandó Windows 7 telepítőt (15-ös hozzászólás).

Have a nice day;)

7 megjegyzés:

  1. Hali!

    Épp egy Hp laptoppal szopok, mert egyszerűen nem találok XP drivereket hozzá, so most odáig jutottam, hogy 7-et akarok telepíteni, remélve, hogy az felismeri a dolgokat...
    Persze, belefutottam ebbe a CODE 5-be, követtem a leírást, de az én ULTIMATE BOOT CD-m (v5.3) menüjében baromira nincs "Filesystem Tools".
    ...s ahogy megnézed az általad linkelt letöltési oldalon a UBCD-ről készült printscreent, ott sincs ilyen menü.
    Tehát akkor most hogy is van ez???
    Kérlek segíts, mert már ott tartok, hogy kivágom ezt a qva laptopot az emeleti ablakon, pedig van némi rutinom gépszerelésben, és szoptam is már velük, nem keveset.

    Előre is köszi.

    MIR,
    nihil

    @: i6emsn@hotmail.com

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Olyan menü lehet, hogy már nincs, de a Boot Management->Smart BootManager program ott van.
    http://www.ultimatebootcd.com/index.html
    http://btmgr.sourceforge.net/about.html

    Egyébként 5.1.1 a jelenlegi verzió:
    http://www.ultimatebootcd.com/download.html

    -mono-

    VálaszTörlés
  3. Szia bocsi,de énis megtaláltam a boot managamentet a hdd menü alatt,ott a smart boot managert ,rámentem,kicseréltem a cd-t kiválasztottam a sort ,enter, y-t mentésnek restart de csak ezt a hibát irta...előre is kösz....ha tudsz válaszolni akkor ide :gaborzsolt15@gmail.com és 1 videóválasz is jól lenne ha megkérhetlek...Üdv Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nézd meg légyszíves a tükörblog kommentjeit is:

      http://monostori.wordpress.com/2010/01/29/windows-7-telepites-cannot-boot-from-cd-%E2%80%93-code-5-hibauzenet-a-problema-es-a-megoldas/

      Törlés
  4. Asrock alaplapnál a ULTIMATE BOOT CD (5.3.2) és a floppy is működik
    Köszi

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a leírást, használt és sikerült is a telepítés.
    Asrock GE Pro M2 alaplap

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok nekem egy olyan problémám lenne a telepitéssel,hogy amikor kiválasztom a smart boot managmantbe a cdromot hibát jelez mivel nincs a gépbe cd meghajtó.Külsö usbs dvd vel szeretném telepiteni.De ezt nem látja?Vagy mi lehet a probléma?Köszi és várom a segitségeteket

    VálaszTörlés