2010. június 24., csütörtök

DELICIOUS.COM – Az ízletes, közösségi, online könyvjelző

Ma már minden webkettes, közösségi, online.
Miért ne lenne a könyvjelzőnk is az?
A del.icio.us hivatalos meghatározása szerint egy ’social bookmarking service’, azaz körül-belül ‘közösségi könyvjelző szolgáltatás’. A lényege igen egyszerű. Mindannyian használtuk már a böngészőnkben elhelyezett ‘könyvjelző’ (bookmark) funkciót, hogy gyakorta látogatott weboldalak címét rögzítsük, így azok egyetlen kattintással elérhetővé válnak. Nem kell többé fejben tartanunk az elérési útvonalat és nem kell többé a böngésző címsorába való begépeléssel bajlódnunk. Nagyon hasznos funkció, ám van egy nagy hátránya is: az így elmentett könyvjelzőinkhez kizárólag arról a gépről férhetünk hozzá, amin azok elmentésre kerültek. Azaz ha másik számítógépről dolgozunk, avagy egy totális rendszer-összeomlás után helyreállítjuk a gépet, akkor távoli (vagy hajdani) könyvjelzőinknek az ég világon semmi hasznát nem vesszük. A del.icio.us pontosan ezeket a problémákat hidalja át, úgy, hogy ezeket a könyvjelzőket online elérhetően tárolja, így remélhetőleg egy masszív internet bénulás kivételével azok bármikor és bárhonnan hozzáférhetőek.

Az egyes könyvjelzőkhöz címkéket, ún. tag-eket lehet rendelni, ezzel mások számára is hasznos információt generálunk. Mindez nemcsak nekünk könnyíti meg a hivatkozások rendezgetését, kategorizálását, hanem másoknak is.
Például remek dolog, hogy láthatjuk azt is, hogy egy adott oldalt hányan vettek fel linkgyűjteményükbe.
E funkció segítségével láthatóvá válik, hogy melyek az érdekes, értékes oldalak, így az egyes címkék (tehát témakörök) között böngészve sok érdekes, új oldalt fedezhetünk fel. A könyvjelzők révén rátalálhatunk olyan felhasználókra, akik hozzánk hasonló érdeklődési körűek: az ő bookmarkjaikat böngészve sok új, számunkra ismeretlen oldalra juthatunk el. A popular szekció ( http://del.icio.us/popular ) pedig a del.icio.us-t felhasználóinak aktivitása alapján összeálló "barométer", ahol az éppen legtöbbet belinkelt oldalak listája jelenik meg: a populáris könyvjelzők között gyakran bukkannak fel elsőként a neten a különböző hírek, újdonságok.

Természetesen tudjuk importálni a már meglévő könyvjelzőinket a böngészőből.
És mivel az ördög hírhedten rossz alvó, így nem árt, ha mondjuk a netre mentett könyvjelzőinket néha lementjük. Erre is van lehetőség.
A del.icio.us a következő böngészőket támogatja: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Flock.
A szolgáltatás angol nyelvű, de van magyar klónja is.

A magam részéről az eredeti finomat ajánlanám;)

Források a saját tapasztalaton és felhasználáson kívül:
http://fiksz.klog.hu/35/konyvjelzes-mesterkurzus-delicious-a-gyakorlatban-es-a-konyvtarban/
http://webni.innen.hu/DelIcioUs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése