2010. június 24., csütörtök

Online tárhelyek – Dropbox és a többiek

Dropbox felsőoktatási email címmel dupla tárhely.

Cloud, online adatok, biztonság, paranoia, mentés készítés, pendrive elvesztés.
Szempontok és kérdések.
Vajon kell-e nekünk online tárhely?
Nekem mindenképp.
Biztonságos? Kiadjam idegeneknek a fájljaimat?
Nyilván nem a PIN kódjaimat tartom ott, viszont általános dolgokra (doksik, bizonyos programok telepítő fájljai), amit egyébként pendrive-on hurcol az ember, teljesen jó. (Egyébként is az összes free email szolgáltatónál lévő adataink, leveleink, csatolt fájljaink -Google, Hotmail, Yahoo, Freemail- idegen kezekben van...)
Az én választásom a Dropbox-ra esett.

dropbox-1
   

Egyszerű, kényelmes, van kliens része is, ha szeretjük a praktikus dolgokat (drag & drop, Windows intézőbe beépülő Dropbox könyvtár), de böngészőből is elérhető, ha bárhol kellenek a fájlok (így tehát nem függ operációs rendszertől).
Van publikus része, egy kattintással lehet linket generálni adott fájlhoz, így a feltöltött képeket azonnal nézheti, illetve letöltheti a család, az ismerősök, nem kell hosszan magyarázni, hogy hova is kattintsanak. De ezzel a módszerrel könnyedén megoszthatunk fájlokat is.
Alapból 2GB tárhelyet adnak ingyen, de MLM:) rendszerben (mindenki hozzon magával még egy, meg még egy embert:)) tagonként kapunk 250MB-ot, így a végén  3GB lehet a tárhelyünk (aki részt vett a tesztelésben, annak 5GB).
Természetesen nem csupán online tárhely: amit egyik PC-re másolunk, a másikra (ahol van kliens és be vagyunk jelentkezve)  is szinkronizálódik és vica versa, amit itt törlünk az ott is törlődni fog.
(Ugyanakkor nem törlődik véglegesen. A törölt fájlokat vissza tudjuk állítani, ha mégis kiderülne, hogy nem is azt akartuk törölni. Az ingyenes verzió "csak" 30 napig őrzi a törölt fájlokat, a fizetősnél természetesen nincs korlát.)
Megszűnik tehát az önmagunknak küldözgetett levél, meg az itt vagy ott felejtett fájl, amit nem raktunk át pendrive-ra, amit meg egyébként is elfelejtünk eltenni:)
Sokat nem írnék róla a lényeg ennyi, egyébként is mások sokkal részletesebben megtették már ezt.
A Dropbox attól lesz igazi élmény, ha használjuk a portable változatot is. Így észrevétlenül három vagy több helyen (merevlemez munkahely, merevlemez otthon, laptop,  USB-meghajtó, net) tudjuk szinkronban tartani a fájljainkat.

De legyünk óvatosak, hiszen vírusokat is teleportálhatunk ezzel a módszerrel!

Akinek nem tetszik a Dropbox, van alternatíva elég.

Aki Windows-t használ, annak ott van akár a Live Mesh is.
Filozófia ugyanaz, mint a Dropbox-nál, annyi különbséggel, hogy ha van Windows Live azonosítónk, rögtön tudjuk is használni.
Nekem nehézkesebbnek, lassabbnak tűnik, mint a Dropbox, de ízlések és pofonok, no meg a béta állapot.
Ez 5GB tárhelyet kínál, csak hogy alapból.

Ettől még az adatainkat célszerű menteni akár hordozható merevlemezre is, de azt már nyugodtan ott is felejthetjük a gépünk mellett…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése