2010. június 24., csütörtök

McAfee SiteAdvisor – A biztonságos kattintás (avagy: tudd, hogy mire klikkelsz)


Van néhány hasznos, ráadásul ingyenes, webes biztonságot, a böngészés biztonságát növelő alkalmazás, amit én is előszeretettel használok.
Ilyen a McAfee szabadon használható programja is a SiteAdvisor, mely beépül a böngészőbe és segít annak megítélésében, hogy egy-egy oldal mennyire lehet biztonságos, érdemes-e vállalni a kockázatot a kattintással. Nem kis előnye az angolul nem tudó felhasználók számára, hogy magyar felülete is van.
Előfordul, hogy csak a közvetett hivatkozások miatt figyelmeztet egy oldallal kapcsolatban, mégis, ha már sikerül egy picit elbizonytalanítania, hogy az ember megáll egy másodpercre a kattintás előtt, már megéri. Szerintem. Mert ugye jobb félni…mint vírust irtani, vagy újratelepíteni.
De mi is ez a program?
Ha a SiteAdvisor telepítve van, a böngésző külleme kissé megváltozik. A keresések eredménye mellett kis ikonok jelölik a webhely biztonságosságát, valamint egy új gomb és igény szerint egy keresőmező is megjelenik a böngészőben. Mindezek együtt figyelmeztetnek az esetlegesen veszélyes webhelyekre, és segítenek biztonságosabb alternatívákat találni.
(Én úgy állítottam be, hogy az egész sort kiemeli egy keresés alkalmával, így még feltűnőbb a minősítés.)

siteadvisor
A webhelyminősítések a McAfee által végrehajtott teszteken alapulnak, amelyek során seregnyi számítógép keresi az összes lehetséges veszélyforrást.
Az eredmény egy webbiztonsági kalauz.
A webhelyek minősítésének módja:
A McAfee naponta több ezer alkalommal felkeresi a webhelyeket, és teszteli őket a biztonsági veszélyforrások széles körének tekintetében. Így még azelőtt felismeri a veszélyes zónákat a bosszantó előugró ablakoktól kezdve a személyes adatokat kifürkésző, becsempészett trójai falovakig, mielőtt a felhasználó beléjük botlana.

A programról alaposabb leírást, telepítési útmutatót találhatunk a LOGOUT.hu-n

Egy másik cég hasonló programja, amit én nem ismerek, nem azt használom, de az is ingyenes:
AVG LinkScanner

Az AVG LinkScanner magyarul ugyan nem tud, de ízlések és pofonok...
No meg fő a biztonság. És az a lényeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése