2010. június 24., csütörtök

5 lépés az azonnali üzenetekkel terjedő vírusok elkerülésére


Azonnali üzenetküldő (IM) program használatával, például a Windows Live Messenger (régebbi nevén MSN Messenger), Windows Messenger, AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, illetve egyéb hasonló programok, Ön és barátai üzeneteket gépelhetnek egymásnak, és láthatják is a másik fél által beírt üzenetet szinte azonnal.
Mivel az IM-programok népszerűek, a vírusírók felhasználhatják ezeket rosszindulatú programok terjesztéséhez.
Az azonnali üzenetben terjedő vírusok ismertetése
Az e-mail vírusokhoz hasonlóan az azonnali üzenetben terjedő vírusok olyan rosszindulatú programok, amelyeket az IM-programokon keresztüli terjesztésre terveztek.
Ezek a vírusok legtöbbször azáltal terjednek, hogy a felhasználó rákattint egy olyan azonnali üzenetben érkezett hivatkozásra, vagy megnyit egy olyan fertőzött fájlt, amelyet látszólag egy barátja küldött.
Ha kinyit egy ilyen fájlt, vírussal fertőzheti meg a számítógépét. A vírus miatt a számítógép lelassulhat vagy lefagyhat, illetve az is lehetséges, hogy Ön semmilyen változást nem érzékel.
Előfordulhat azonban, hogy a vírus egy rejtett programot telepített a számítógépére, amely szoftvert, hardvert vagy fontos fájlokat károsíthat, és kémprogramot is tartalmazhat, amely képes nyomon követni a számítógépen megadott adatokat.
A vírussal fertőzött számítógép folytathatja a vírus terjesztését úgy, hogy elküldi a vírus egy példányát az Ön IM-partnerlistáján szereplő személyeknek, vagyis az IM-programban tárolt IM-nevek mindegyikének.
5 lépés az azonnali üzenetekkel terjedő vírusok elkerülésére
A legtöbb internetes fenyegetéshez hasonlóan ezt is elkerülheti néhány alapvető óvintézkedéssel. Ha tudja, hogyan kerülheti el az e-mail vírusokat, már ismerősnek fogja találni a következő lépések többségét.

Megoldás: Microsoft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése