2010. június 24., csütörtök

"Védőoltás" pendrive-ok számára

Ingyenes, bárki által használható „USB-vakcinát” fejlesztett ki a Panda Security. Az egyszerű szoftverrel az „USB-n keresztül fertőző” (valójában az USB-s eszközök, pendrive-ok, MP3-lejátszók stb. csatlakoztatásakor aktiválódó) vírusok hatástalaníthatók. Az ilyen kártevők – mint például a rengeteg kárt okozó Conficker – a Windows automatikus indítás funkcióját használják ki önmaguk terjesztésére. A technika igen egyszerű. Az USB-eszköz behelyezésekor a Windows az eszközön található Autorun.inf fájlból olvassa ki, hogy mit kell tennie (például egy program azonnali futtatása). A vírusok ezt az állományt írják át úgy, hogy a perifériák csatlakoztatásakor maga a fertőző komponens aktiválódjon.
Az angol nyelvű Panda USB Vaccine kétféle lehetőséget ajánl fel: az automatikus indítás letiltását általában a Windowsban (ez minden meghajtóra, CD-re, USB-s perifériára vonatkozik), illetve csak USB-s eszközökön.
Forrás: ITCafee.hu
Bővebben a témáról angol nyelven: pandasecurity.com
A letölthető program önmaga hoz létre egy autorun.inf nevű állomány a pendrive-on, amit a különböző fertőző kártevők nem tudnak sem olvasni, sem módosítani, sem pedig áthelyezni. Ezzel meggátolva, hogy azok írják rá ilyen módon azt, hogy a háttértáron elhelyezett programjuk hol található (pl. a törölt fájlok közt a Lomtárban), mit hajtson végre, stb. A program letölthető innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése