2010. június 24., csütörtök

Sony VAIO boot probléma

Hétfőn reggel egy email várt a postafiókomban: valakinek nem indult el a Sony VAIO mini (11,1"-os) laptopja.
Szerencsére az adatai nagyjából hozzáférhatőek voltak azon a mentésen, amit az általam javasolt USB-s 2,5"-os 250GB-os Transcend StoreJet HDD-re mentettünk ki korábban, mivel ilyen esetre MINDIG számítani kell. Épp csak akutan nem tudta ellátni a munkáját a VAIO hiba miatt.
A hibaüzenet: operating system not found.
Ez ugye nem Windows XP hibaüzenet, hanem maga a hardver, a VAIO jelezte.
Mi lehet? Egyértelmű hardverhiba.
Ekkortól az volt a kérdés, hogy mekkora a baj? HDD, alaplap?

Annak idején telepítés után készült a partícióról image. Gond egy szál se, ha netán még az operációs rendszer is összeomlott volna rajta a hardver hiba miatt, akkor is javítható. Ha pedig nem a merevlemez adta be a kulcsot, akkor adatot lehet menteni LIVE/RESCUE CD-vel.
Na igen, de jött az igazi kétségbeesés: nem boot-olt a DVD olvasóról. Ismét a kétség: a DVD olvasó szállt el vagy az alaplap, esetleg a HDD elektronika? Visszatöltöttem a gyári beállításokat a BIOS-ban, hátha. Akkortól a hibaüzenet sem volt már, csak a szép VAIO boot logo-ba fagyott gép. Próbáltunk keríteni külső, USB-s egységet, természetesen nem volt.
Nagy nehezen találtunk egyet. Ha külső optikai meghajtóról boot-ol, nyert ügyünk van, mert van image, slim HDD pedig nem egy ritkaság beszerzési szempontból, ha épp az szállt volna el.
Nem boot-olt külső egységről sem...:(
Vajon mi hibásodhatott meg? Nincs mit tenni, szét kell kapni a gépet. Ha kivesszük a merevlemezt és boot-ol CD-ről, akkor a merevlemez elektronikája halt meg. Összes létező csavart kicsavaroz, HDD sehol. Ezekben a mini laptopokban slim HDD van. Jól elrejtve. Az egész alsó burkolatot el kell távolítani, hogy hozzáférjen az ember. Ha pedig már az lekerült, akkor nagyjából mindenhez hozzá lehet férni. Mivel a DVD/RW egységnek elég vacak hangja volt (bár emlékek szerint azt még használta, de hát az emlékek csalnak néha) így az lett lehúzva elsőként.
És láss csodát, a rendszer feléledt. A gép boot-ol, operációs rendszer indul, adatok megvannak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése