2010. június 24., csütörtök

Windows XP telepítő beállítása és a telepítés automatizálása nLite segítségével

(Klikk a képekre a nagyobb képért.)

      nlite1

Elsőként ki kell választanunk a telepítőnk forrás könyvtárát: SOURCESS. (Ebbe a könyvtárba tettük eddig a frissítéseket és integráltuk az eszközmeghajtókat.)

      nlite2
Felismeri, hogy milyen nyelvű verziót szeretnénk használni, milyen javítócsomagot tartalmaz, mekkora a mérete.

      nlite3

A továbblépésnél nem kell importálni korábbi beállításokat, mehetünk tovább (későbbi/újabb nLite használatnál, ha már lesz előző beállításunk, és ha az megfelel nekünk, használhatjuk azt is.)

      nlite4

Miután továbblépünk, a Műveletekhez jutunk. Innen csak a Telepítő és a Készítés lehetőségeket jelöljük ki. (Vagy ha nagyon szabászkodni akarunk, akkor a többit is, de csak óvatosan, nehogy valami olyat szedjünk ki, amitől később nem működik rendesen a Windows. Vagy amiről most azt gondoljuk, hogy nem kell és később mégis szüksége lenne rá a felhasználóknak. Driver-t nem kell már itt integrálni bele, ezért azt sem kell kiválasztani.) Figyelmeztetni fog, hogy felügyelet nélküli beállításokat talált a telepítőben és, hogy ezek a folytatásnál felül fognak íródni, de mivel mi az nLite funkcióit szeretnénk használni, hagyjuk jóvá a figyelmeztetést, majd tovább. Kapunk egy részletes listát a beállításokból.

      nlite5 
  • Az Általános fülön állítsuk be a sorozatszámot, ha akarjuk, így azt nem fogja megkérdezni a telepítések alkalmával. Ha OEM Windows-okat kívánunk ezzel a módszerrel sokszorosítani, akkor ne írjuk be, hiszen mindegyiknek más a száma.

    nlite6
start /wait %systemdrive%\install\Applications\Office2003\setup.exe TRANSFORMS=Unattended.MST /qb-
Ezzel fogja automatikusan telepíteni az Office-t, miután végzett a Windows telepítéssel.
 
   nlite7 
  • Felhasználók: Itt definiálhatunk előre felhasználókat, megadhatjuk a rendszergazda jelszavát és beállíthatjuk a felhasználók jogait, illetve, hogy bejelentkezzen-e valamelyik felhasználó automatikusan. Ha ez utóbbit választjuk, a telepítés teljesen önálló lesz, semmit nem kérdez a végén sem. Ha nem jelentkezik be egyik felhasználó sem automatikusan, akkor a hálózati (pl. dhcp vagy statikus ip) és egyéb (pl. felhasználó neve) beállításokra rákérdez a telepítés során.

    nlite8
  • Tulajdonos és Hálózat ID: töltsünk ki mindent, mert ha valamit üresen hagyunk, akkor a telepítés során fog rákérdezni.

    nlite9
  • Regionális: adjuk meg az időzónát, mert ha üresen hagyjuk, akkor a telepítés során fog rákérdezni.

    nlite10
  • Hálózat beállításai: hagyjuk alapon, vagy igény szerint módosítsuk.

    nlite11
  • Asztali témák: megadhatjuk, hogy milyen stílusban induljon telepítés után.

    nlite12
  • Automatikus frissítés: válasszuk a letölti és telepít opciót, jelöljük be a Nem-Rendszergazdák emelését és a kisebb telepítések letöltését is, illetve állítsuk minden napi frissítésre a gépet egy olyan időpontra, amikor várhatóan be van kapcsolva rendszeresen a gép, pl. délelőtt 11 óra.

    nlite13
  • A Monitor és Komponensek fülnél én nem változtattam semmit.

    nlite14
    nlite15
A további beállításnál is szabhatunk a Windowsunkon, jómagam nem állítottam semmit.

      nlite16

A következő fülön lehet részletesen szabni a Windowst. Érdemes pár dolgot beállítani kényelmi, biztonsági szempontokat, de csak módjával és elsősorban a felhasználókat figyelembe véve, mert ami nekünk nem kell, az nekik lehet, hogy igen, illetve fordítva.

      nlite17
A végén mentsük a beállításokat és (Indulhat a művelet? - Igen).

      nlite18

Majd a tovább gombbal eljutunk a folyamat végére, ahol kiválaszthatjuk, hogy ISO fájlt akarunk-e készíteni vagy rögtön CD-re, DVD-re írni. Érdemes az ISO fájl készítést választani és a művünket később egy virtuális gépen (pl. VirtualBox) kipróbálni. A műveletet az ISO fálj készítése gombra kattintással indíthatjuk.
Ha szeretnénk extra fájlokat, könyvtárakat (pl. k-tool könyvtár, egyéb telepítők, hogy minden egy helyen legyen) beágyazni a készítendő ISO-ba/DVD-be, akkor itt még megtehetjük, hogy bemásoljuk a munkakönyvtárunkba, és csak utána indítsuk az ISO fájl készítést.

      nlite20
      nlite21

Miután végzett nyugtázzuk és kész is a telepítő média.

      nlite22
Have a nice day! Mosolygó arc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése