2010. június 24., csütörtök

Wubi: Ubuntu Linux telepítése egyszerűen, Windowsra

Figyelem! A Wubi támogatása az Ubuntu 13.04-gyel véget ért!

Ha szeretnéd kipróbálni az Ubuntu Linux valamelyik verzióját, de nem szeretnél vele sokat bajlódni , illetve nem szeretnéd véletlen tönkretenni a Windows-os rendszeredet, akkor a Wubi a megoldás.

A Wubit letöltve és elindítva azonnal hozzáfoghatunk egy Linux operációs rendszer telepítéséhez, anélkül hogy túlzottan jártasnak kellene lennünk a számítógépes ismeretekben.
Kockázat nincs, nem kell particionálni, szokatlan paramétereket beállítani. A Wubival történő Linux telepítés semmivel sem nehezebb mint egy szoftver telepítése és ráadásul magyar nyelven történik.

A teljes Ubuntu rendszerünk egy mappába kerül és egy képfájl (image) fogja alkotni. Nem hoz létre partíciót és bootmanager-t, így az eltávolítása sem okoz semmiféle problémát, a szoftvert a hagyományos eltávolítással (uninstall) lehet eltávolítani.

(Klikk a képre.)
wubi

A teljes cikk itt
Egy másik igen részletes cikk pedig itt.

Természetesen a cikk megjelenése óta eltelt egy kis idő, azóta már a 9.04-es Ubuntu is rendelkezésre áll Wubi installként.
Működik Windows 98, 2000, XP, Vista operációs rendszereken is.

Mint fentebb is kiderül, nagy előnye, hogy egyszerű Windows-os programként települ, így egyrészt jó gyakorlás veszélyek nélkül, másrészt a Programok telepítése/törlése menüpont alól Windows-ból adott esetben könnyen eltávolítható.

Megjegyzés:A Wubi nem támogatja a telepítéskor a http proxy-t (nem tudja letölteni a telepítő fájlokat).
Így, ha proxy mögött lévő gépre tesszük, előtte le kell tölteni az aktuális UBUNTU desktop ISO fájlt, és elhelyezni abba a könyvtárba, amit a Wubi alapértelmezettként létrehoz a telepítéskor, ahová a wubi.exe-t teszi
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése