2010. december 27., hétfő

Vírusirtás az ingyenes Kaspersky Rescue Disk használatával

Természetesen kell egy jól működő, megbízható, akár fizetős, akár ingyenes vírusirtó program minden számítógépre (eső előtt köpönyeg).
De ha véletlenül becsúszott valami csúnyaság, ami lelassította vagy más módon károsította a rendszerünket, akkor utólag jól jöhet az ingyenes Kaspersky Rescue Disk, amivel mentesíthetjük a gépünket az elektronikus kártevőktől.

Letöltés:
Töltsük le a legfrissebb Rescue CD image-t (ISO)

CD/Pendrive készítés:
Írjuk ki CD-re.
Ha van megvásárolt programunk, akkor azzal, ha nincs, akkor az ingyenes ImgBurn alkalmazással vagy a szintén ingyenes Ashampoo Burning Studio Free v6.76 CD/DVD/Blue-ray íróval.
Ha a gép újabb, akkor gyorsíthatunk a dolgon azzal, hogy pendrive-ra készítjük el a Rescue Disk-et, a Kaspersky saját USB-s alkalmazásával.(Az alábbiakban először a pendrive-ra készítést mutatom be. Amennyiben CD-re írod a programot, hagyd ki ezt a részt és görgess a Használat alcímhez..)
Töltsük le a Kaspersky-től a rescue2usb.exe-t

  1. Letöltés után futtassuk a  rescue2usb.exe-t.
  2. Kaspersky USB Rescue Disk Maker ablakban kattinsunk a Browse...  gombra, majd válasszuk ki a Kaspersky Rescue Disk 10 ISO-t onnan, ahova korábban letöltöttük.


  1. Válasszuk ki az USB eszközt a lenyíló menüből..
  2. Kattintsunk a START gombra.
  3. Várjunk amíg a művelet befejeződik.


  1. Végül nyomjunk egy OK-t a felugró ablakon, mely tájékoztat, hogy a Kaspersky USB Rescue Disk sikeresen elkészült.
Használat:
Bootoljunk be CD-ről vagy pendrive-ról. Ne felejtsük el beállítani a gépünk BIOS-ában, hogy melyik eszközről bootoljon elsőként.

A rendszer a következő módon töltődik:
Ránk bízza a választást, hogy akarjuk-e a betöltést. 10 másodpercünk van rá.
Amennyiben elindítjuk, választhatunk nyelvet, köztük a magyart is.


Érdemes a grafikus módot kiválasztani.


Ezek után elkezdi tölteni a rendszert a memóriába.


A folyamat végén, a rendszerindulás előtt el kell fogadnunk a licenc feltételeket az "A" billentyű lenyomásával.Amennyiben nem rendesen lett leállítva a Windows, megkérdezi, hogy biztosak vagyunk-e  a kötet csatolásában, mert sérüléshez vezethet, ha ragaszkodunk a csatlakoztatáshoz ilyen állapotban. 
Ha tudjuk, hogy csak véletlenül állt le a rendszerünk nem rendeltetésszerűen, akkor érdemes az újraindítást választani és szabályosan elindítani-leállítani a Windows-t. Vírusfertőzésnél azonban gyakran előfordul, hogy ez nem lehetséges.
Akkor válasszuk a folytatást.
A gazda gép partícióinak csatlakoztatása után elindítja a hálózati szolgáltatásokat:Ezután érdemes némi időt szánni a frissítések letöltésére, és a hálózati beállításokra, ha szükséges.
Ha a gépünk DHCP-n keresztül kap IP-t, akkor az alábbi képsor nem érdekes, görgessük tovább.
De ha fix IP-t kell beállítani, akkor a szokásos Windows-os Start gomb helyén levő ikonnal indíthatjuk a hálózati beállítást.
Ugyanitt végezhetjük el a proxy beállítást, ha szükséges:Ha mindezekkel megvagyunk, kijelölhetjük a partíciót, amit vizsgálni szeretnénk, majd elindíthatjuk a vizsgálatot:
A rendszer tartalmaz egy Firefox böngészőt is, illetve egy terminál szolgáltatást (linux alapú a Rescue Disk), valamint egy fájl és könyvtárkezelő programot.
Lehetőség van screenshot-ok készítésére is, ha erre szükség van.
Az elkészített képeket automatikusan a gazda gép rendszerpartíciójának gyökerében létrehozott könyvtárba menti.


A leírás elkészítéséhez a következő forrásokat használtam:

1 megjegyzés:

  1. Nincs MAGYAR nyelvű beállítási lehetőség ; és teljesen eltérő folyamatok vannak mint itt a képeken !!!

    VálaszTörlés