2010. október 15., péntek

Linux asztali operációs rendszerek - felhasználói szemmel

Többször leírtam, hogy nem vagyok sem Windows, sem Linux hívő, hogy szeretem a Linuxot is, és általában úgy nézem a dolgokat, hogy egy átlag felhasználó miként tudna profitálni egy adott megoldásból.

Kétségtelen, hogy ingyenes lévén, a Linuxnak nem sok vetélytársa akad az ár/érték arányt tekintve. Ha valaki nem akar sok 10eFt-ot kiadni operációs rendszerre és irodai szoftverre, illetve talán régebbi géppel rendelkezik és nem akar újat venni, valamint hajlandó kis kompromisszumot kötni, annak nagyon jó választás lehet az alábbi rendszerek közül valamelyik.

Bár ismerkedésemet a Linuxszal Debiannal kezdtem és Ubuntun folytattam, most nem ebben a sorrendben írnám le, hogy milyen disztribúciókat ajánlanék, ha adott esetben választani kellene mondjuk pénzt figyelembe véve, vagy lassabb gépeket tekintve, esetleg speciális igényeknek kellene megfelelni.

Csökkenő sorrendben az általam jelenleg tapasztalt felhasználóbarátságot, kezelhetőséget, érthetőséget veszem alapul. Természetesen mindegyik beszél magyarul (ami nem azt külön jelzem, de az speciális).
Ez egy szubjektív lista lesz, másnak egészen biztosan nem így festene a saját felsorolása.
Mindegyiket kipróbáltam, használtam vagy épp jelenleg is használom bizonyos célokra megfelelő eszközként.
Egytől-egyig használhatóak LiveCD-ként is akár kipróbálásra, akár hibakeresésre, adatmentésre.

Teljes körű megoldások otthonra is:

Linux Mint

A sort a Linux Mint-tel kezdem.
Írtam már róla én is ebben a blogban.
Egy nagyon jól használható, érthető, kézreálló, minden szükségessel felvértezett rendszer.Kiwi Linux

A Kiwi Linuxszal folytatnám. Ő is nagyon barátságos, könnyen átlátható, sok olyan szoftverrel "előtelepítve", ami a hagyományos verziókban ugyan könnyen elérhető utólag, de mégis a felhasználónak kell telepíteni. Itt rögtön indítható, nem kell "reszelgetni".

Ubuntu

 Az Ubuntu a fentiek alapja. Az alaprendszer, ami a mostani, 10.10-es verzióval már tényleg nagyon kezes. Eddig sem hagyott sok kívánni valót maga után, de az idén októberi kiadás egy kicsit megint feljebb tornázta a saját maga által magasan tartott lécet.
Aki szereti maga telepíteni a fenti verziókban már bent levő alkalmazásokat, annak jó barátja lehet.


Ha a méret vagy a sebesség a lényeg:

Little Susie

A következő a Little Susie. Nevével ellentétben magyar fejlesztés.
És akkor el is értünk a speciális területhez, mert függetlenül attól, hogy magyar és jó: a netbookokra és mobileszközökre optimalizált operációs rendszerek processzorigényével vetekszik.
Kis hardverigénye miatt a régi gépeket is a mai követelményeknek megfelelően tudja működtetni, ám az újabb számítógépekből is sokkal többet hoz ki. Bővebben itt lehet róla olvasni.


Puppy Linux

Maradva a kis méretnél: nem túl rég fedeztem fel a Puppy Linux-ot, hasonló célra, mint a Knoppix (gyors hálózati hibakeresés).
Annyi különbséggel, hogy rendkívül kis méretű (~100 MB) és nagyfokú használhatósággal rendelkezik, minimális rendszerigény mellet. Rögtön kitűnik, hogy rendkívül gyors (Ubuntu Live-val összevetve töredék idő alatt boot-ol, még úgy is, hogy közben rákérdez a nyelvi beállításokra, illetve az időzónára is), nem csak alap műveletekre használható. AbiWord segítségével könnyedén tudunk dokumentumot gyártani, pdf-be nyomtatva.
Kilépéskor elmenthetőek a beállítások akár CD-re, akár Pendrive-ra, így legközelebb már azzal sem kell vesződni. (A nyelve angol.)

Damn Small Linux


Még tovább a méretcsökkenés útján ott van a DSL.
Damn Small Linux - Átkozottul Kicsi Linux
Alig 50MB mérettel, ráfér egy “névjegykártya CD”-re is. Lehet telepíteni is, de nem hagyományos ez a használat. Elsősorban LiveCD-ként való használatra tervezték.

Speciális szükségletre:

BeLin

Végül, de nem utolsó sorban egy speciális magyar fejlesztés, a "Beszélő Linux" a látássérültek igényeire optimalizálva. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány kiadásában jelent meg a BeLin, a Beszélő Linux operációs rendszer 2.0 verziója. Az új verzióban továbbfejlesztett képernyőolvasó és képernyőnagyító program működik, elérhetőek benne a legújabb böngésző- és levelezőszoftverek, valamint a rendszer újdonságként vakbarát játékokkal lett kiegészítve. Ráadásul az operációs rendszert a vak felhasználók önállóan is ki tudják próbálni, fel tudják telepíteni és teljes körűen tudják használni. Bővebben róla itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése