2010. július 16., péntek

Wifi biztonság, Telenor, djuice

Szabadság alatt hévízi apartman.
A korábban beszerzett/meghosszabbított djuice-os adatforgalom alapú feltöltő-kártyás mobil internet bölcs döntésnek bizonyult, mert a szálláshelyen csak EDGE kapcsolat volt. Így, ha lassan is, de jött az adat, de megőrültem volna, ha ha a Telenor-os perc alapú feltöltő-kártyás mobil internet ketyeg, függetlenül az adatmennyiségtől.
Pontosan ezért döntöttem korábban úgy, hogy mindkét kártyából legyen egy-egy kirándulásokra vagy vész esetére.

De nem kellett sínylődni a lassú kapcsolattal. Valamelyik szomszédos házból (valószínű az is apartman lehetett) "átlátszott" egy nyílt wifi hozzáférés.
Természetesen böngészésre, keresésre, térképek nézegetésére, útvonaltervezésre tökéletes volt.
És bár nagy volt a csábítás, de nem használtam egyetlen jelszavamat sem. Még szép, hiszen folyamatosan a biztonságos internet használat mellett ágálok:)
Több egyetemi dolgozónak ilyen esetekben nyúlták le a jelszavát (internet cafee, nyílt wifi használat), amit azután spam-elésre használtak fel.
Én nem szerettem volna így járni.

Jó tudni a szabad wifi-ről, hogy nincs ingyen ebéd.
Ha nem is maga az ingyen netet szolgáltató nyúl(hat)ja le a jelszavainkat, akkor olyanok, akik ott hallgatóznak (izé, Google, hm?).
Netán valaki direkt nyit egy ilyen ingyenes hozzáférést, ami viszont mézes madzagként gyűjti be a gyanútlan, tájékozatlan áldozatokat (amolyan fordított honeypot-ként funkcionálva).

További hasznos információ arról, hogy ha nyílt wifi-t használunk, az vajon bűncselekménynek számít? (Hangsúlyozom, hogy nyílt wifi-t.):

"A Btk. vonatkozó passzusa (300/C. §, 1. bekezdés) kimondja: "Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő." Ha jól értjük, ez arra vonatkozik, ha valaki feltöri a védelmet, vagy meglévő jogosultságával él vissza - de mi a helyzet védtelen hálózattal?

A Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH) érdeklődésünkre elmondták: olyan esetben, ha valaki egy nyitott, ám nem nyilvános használatra szánt wifi-hálózatra lép be egyszerű netezés céljából, nehezen bizonyítható, hogy kárt okozott a hotspot gazdájának. Ha azonban a hálózatot akár a leggyengébb titkosítás is védi, annak kijátszása már bűncselekménynek minősül."

Forrás: Origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése